2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal

Az EY globális tanácsadó vállalat legfrissebb klímakockázati barométere 42 országból több mint 1100 cég pénzügyi jelentését elemezte. Eredményeik alapján egyre több vállalat foglalkozik az éghajlatváltozás hatásaival, azonban az erről szóló beszámolók még mindig nem elég részletesek.

A Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) nevű munkacsoport azért dolgozott ki egy önkéntes jelentési rendszert a szervezetek számára, hogy azok egységes formában és átláthatóan tájékoztathassák az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi kockázatokról a befektetőket, a hitelezőket és a biztosítókat – ismertette a ProfitLine.

A munkacsoport ajánlásai kitérnek arra is, miként érdemes beépíteni a fenntarthatóság szempontjait a vállalati stratégiába vagy a pénzügyi tervezésbe és a kockázatelemzésbe, mindezt úgy, hogy számszerűsíthetők legyenek az eredmények.

Az EY elemzése szerint az idei riportok többsége (70%) már jobban lefedi a szervezet ajánlásait, mint két éve, azonban a dokumentumok nagy része (42%) még nem elég részletes.

Kelet-Közép-Európában ennél is rosszabb a helyzet, a javasolt információknak csupán a fele (56%) kerül be a tájékoztatókba, és azok minősége (29%) is jelentős mértékben elmarad a nyugat-európai társaságok adataihoz képest (58%).

„A klímaváltozás hatásait pénzügyi kimutatásaiban jelenleg a cégek csupán 15 százaléka tünteti fel. Ebből arra következtethetünk, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő adatmennyiséggel a különböző forgatókönyvek pénzügyi hatásaira vonatkozóan, vagy még nem elemezték ki a várható következmények üzletágukra gyakorolt hatásait” – hívja fel a figyelmet Domoszlai Rita, az EY Könyvvizsgálati Üzletágának partnere.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam