2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kriptovaluta olyan megfoghatatlan – de a bányászatával járó környezeti ártalmak a kézzelfogható bányákéval összemérhetők

A bitcoinoz kapcsolódó energiafogyasztás hétszeresen haladja meg például a világ internetforgalmának jelentős részét biztosító Google energiaigényét. 

A világ teljes energiafogyasztásának 0,5 százalékáért a legismertebb kriptovaluta a felelős, és egyre erősebbek a környezetre gyakorolt hatásai – mutatott rá a Bitport.

A The New York Times összeállítása szerint a szakértői elemzések éves szinten legalább 91 terawattórára becsülik a bitcoinhoz kapcsolódó fogyasztást. A mozgóátlagokkal számolt éves fogyasztás ennél már sokkal magasabb is volt, de a kínai bitcoinfarmok szétcsákányozása erre is érezhető hatással volt.

A 91 terawattóra meghaladja Finnország éves energiafogyasztását, és az öt évvel ezelőtti szint tízszeresének felel meg.

Miközben 10 évvel ezelőtt még sima asztali számítógépeken folyt a bitcoinbányászat, ma már az a helyzet, hogy egyetlen bitcoin elállításához egy átlagos amerikai háztartás 13 évnyi fogyasztásának megfelelő energiára van szükség, vagyis a bányászat már egy teljesen más súlycsoportba került.

Mivel a kriptovaluták bányászata nemcsak energiaigényes dolog, de jelentős részében a Távol-Keleten, szénerőművek által előállított árammal zajlik, a bitcoin-ökoszisztéma környezeti hatásai is számottevők: a Digicomist Bitcoin Energy Consumption Indexe  évi 75 megatonnás szén-dioxid-kibocsátást és több mint 8 kilotonna elektronikai hulladékot köt közvetlenül a kriptopénzhez.

A bitcoin nagyjából 50 ezer dolláros árfolyama egyébként az elmúlt év során az ötszörösére nőtt, így nem vállal nagy kockázatot, aki a fogyasztás további emelkedésére számít. Ugyanakkor az eszközkezelők egy része a kritikák hatására már igyekszik egyensúlyba hozni a kriptovaluta negatív környezeti és társadalmi hatásait azzal a profittal, amelyre a befektetők számíthatnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam