2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre nagyobb a zöldkötvények aránya a hazai kötvénypiacon

A Vajda Papír Kft. volt az első termelő vállalat, amely zöldkötvényt bocsátott ki Magyarországon. A vállalat ügyvezetője szerint számos előnye van a zöldkötvénynek: kedvezőbbek a finanszírozási költségei, növeli a vállalat ismertségét, ráadásul a fiatalok bevonzását és a kollégák motiválását is segíti.

Vajda Attila ezt a szeptember 8-án megrendezett Business and Finance Summit 2021 konferencián osztotta meg, ahol a közönség az első hazai ipari zöldkötvény-kibocsátás mellett a Növekedési Kötvényprogramról és az ESG-megatrendről is hallhatott előadásokat – írta meg a Portfolio.

A Vajda Papír Kft. 2020. novemberi, majd 2021. májusi, összesen 20 milliárd forintot meghaladó kötvénykibocsátására a Magyar Nemezti Bank Növekedési Kötvényprogramján (NKP) belül került sor. A program első kétéves tapasztalatairól Dávid Richárd, az MNB főosztályvezetője beszélt a konferencián.

A kötvényprogram eredetileg 300 milliárd forintos keretösszeggel indult 1-20 milliárdos lehetséges kibocsátási volumen mellett – a keretösszeget legutóbb, augusztus 24-én 1550 milliárd forintra emelte a jegybank. Az eredményeket ismertetve Dávid Richárd rámutatott:

Az NKP 2 éves működése során a vállalati kötvények állománya megötszöröződött, és a magyar kötvénypiac felzárkózott a régiós országok átlagához.

Máig 63 kibocsátó 80 kötvényt bocsátott ki a programban, a legnagyobb arányt a szektorok közül a feldolgozóipar, majd a vagyonkezelési, pénzügyi, biztosítási tevékenység, illetve az ingatlaszektor képviseli. A hitelminősítői felülvizsgálatokon a kibocsátók eddig jól szerepeltek. A források 40%-a beruházásra, 25%-a akvizícióra, 17%-a hitelkiváltásra, 18%-a általános hitelcélra ment. Idén augusztusban a zöldkötvények aránya már elérte a 20%-ot.

Világszinten ugyanakkor nyolc év alatt több mint duplájára, 13 300 milliárd dollárról 35 300 milliárd dollárra nőtt az ESG-hez kötődő befektetések volumene a világon – derült ki Bernhard Bartels, a Sope ESG Analyses ügyvezető igazgatója előadásából. 2036-ra ez az összeg elérheti a 160 000 milliárd dollárt. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam