2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdaság fenntarthatóbbá válásához a környezet mellett a társadalmi szolidaritás szempontjainak is érvényesülniük kellene

Egyre több vállalat fektet nagy hangsúlyt arra, hogy a fenntarthatóság szempontjait beépítse a mindennapi működésbe. Csakhogy a környezeti szempont mellett vannak egyéb terültek, ahol még gyerekcipőben járunk.

A Portfolio Sustainable World 2021 konferencián megszólaló szakértők szerint finanszírozási oldalról sokkal jobb feltételekhez jutnak azok a cégek, amelyek beépítik szemléletükbe a zöld irányt. 

Wieder Gergő, a KPMG szenior menedzsere kiemelte: korábban inkább értékrendi kérdésként tekintettek a vállalatok az ESG-témára (a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok érvényesítésére). Most viszont azt látjuk, hogy azok a társaságok, amelyeknek az ESG-szempontok szerint jobb a működésük, közép- és hosszú távon üzleti szempontból is fenntarthatóbbak.

Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és a BAMOSZ elnöke szerint Magyarországon kissé le van maradva a piac a fenntarthatóságban:

A társadalmi felelősségvállalásban és erős vállalatirányítási rendszerben még lenne hova fejlődni. Sok zöldkötvény-kibocsátás van már itthon, de social bond (társadalmi szerepvállalásra épülő kötvények) kibocsátás kevés.

Wieder Gergő rámutatott: vállalati oldalról a feltételeknek egy részét könnyebb, másik részét nehezebb teljesíteni, így a cégek sokszor igyekeznek optimalizálni, és arra fókuszálni, amivel leginkább tudják növelni ESG-besorolásukat. Nem segít a helyzeten, hogy még mindig nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, miképpen és milyen feltételek mentén kell a fenntarthatósági jelentéseket publikálni, illetve milyen módon kell megbízhatóbbá tenni (külső validáció).

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam