2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Októberben jönnek az első európai zöldkötvények

Az Európai Bizottság elfogadta az EU eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátásának kereteit. 2021 végéig 80 milliárd euró értékben terveznek hosszú lejáratú kötvényeket kibocsátani, amivel a pénzügyi befektetőket terelnék a zöldgazdaság felé.

Az Európai Bizottság szeptember 7-én a NextGenerationEU helyreállítási alap részeként fogadta el a zöldkötvény-kibocsátás keretrendszerét. Az EU a helyreállítási alapon keresztül is a zöldátállást kívánja erősíteni, a kötvényeken keresztül pedig a befektetőket terelné a zöldgazdaság irányába.

Ez lesz az Európai Unió történetének legnagyobb kötvénykibocsátása: az Európai Bizottság a következő években összesen 250 milliárd euró értékű zöldkötvény-kibocsátásra készül. (Korábban egy 20 milliárd eurós, 10 éves futamidejű kötvény volt a legnagyobb intézményi kötvénykibocsátás Európában.)

Az ezekből befolyó összegek a helyreállítási alap éghajlatváltozással kapcsolatos kiadásait finanszírozzák, a kötvényekből befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöldátállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják.

A zöldkeretösszeg a koronavírus-járványt követő helyreállítást segítő Next Generation EU csomag teljes értékpapír-kibocsátásának 30 százalékát teszi ki. Az első zöldkötvények kibocsátása októberben várható. A kincstárjegyeket a bizottság nagyjából kéthetente tartandó árveréseken fogja értékesíteni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam