2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok alap nem felel meg az unió új fenntartható befektetésekre vonatkozó szabályozásának

Az EU új, fenntarthatósági (SFDR) irányelve alapján különféle kategóriába sorolandók azok az alapok, amelyek „csak” törekednek az ESG-irányelvek szerinti befektetésre, illetve azok, amelyek már ezek mentén fektetnek be.

Morningstar fenntarthatósági területének elemzője szerint az aktívan kezelt alapok könnyebben tudtak alkalmazkodni az új előírásokhoz a befektetési politika átalakításával, de a passzívan kezelt alapok esetében ez a változtatás sokkal drasztikusabb lépéseket követel meg – ismertette a Financial Times nyomán a Portfolio.

A passzív alapok, amelyek portfóliómenedzser nélkül működnek, és egy meghatározott tőzsde kiválasztott részvényeinek árfolyamát képezik le, 

nem tudják könnyen megváltoztatni az alap befektetési politikáját, mivel az akár más befektetési kategóriába való átsorolással is járhat, ami vagyonkivonást is eredményezhet a befektetők részéről.

Egy új kutatás szerint az aktívan kezelt UCITS-alapokban a zöldeszközök aránya dupla akkora, mint a passzív társaikban.

Szakértők szerint a passzívan kezelt alapoknak három lehetőségük is van az uniós rendelet által támasztott kihívásnak megfelelni:

  • a hagyományos, általuk követett tőzsdeindexeket ESG- (azaz a környezet, a társadalom és a vállalatirányítás szempontjai szerinti fenntarthatóságot szem előtt tartó) indexekre cserélik;
  • folytatják a hagyományos index követését, de kizárják azokat a cégeket, amelyek nem tudják az alapkezelő ESG-kritériumait teljesíteni;
  • harmadik opcióként folytathatják az eddigi indexek követését, de bizonyítják az ESG-vel szembeni elkötelezettségüket, és segítik az annak való megfelelést más vállalatoknál is (például azokban, amelyekbe befektetnek).
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam