2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is hasíthatnak a zöldbefektetések

A fenntartható alapokban tartott megtakarítások értéke 2021 második negyedévében globálisan elérte a 2300 milliárd dollárt, miközben zöldkötvényből idén csak mostanáig majdnem annyit bocsátottak ki világszerte, mint tavaly egész évben.

Egyre többen keresik a fenntartható üzleti modellű vállalatokba fektető alapokat. 2020 utolsó negyedévéhez képest 2021 második negyedévében 35 százalékkal nőtt az ezekben a befektetésekben kezelt eszközök értéke, ezzel globálisan elérve a 2300 milliárd dollárt – számolt be a Reuters nyomán a Profit Line.

Az ún. SRI- (socially responsible investment – társadalmilag felelős befektetés) alapok főként Európában népszerűek. Az öreg kontinensről 112 milliárd dollár, míg az Egyesült Államokból 18 milliárd dollár áramlott ilyen befektetésekbe.

Ezzel az unióban épphogy csak kevesebb pénzt helyeztek fenntartható alapokba, mint hagyományos megtakarításokba (151 milliárd dollár).

A zöldkötvények piacán hasonlóan hatalmas a növekedés. A kormányzatok, bankok és vállalatok nagyjából tíz éve kezdtek értékesíteni zöldkötvényeket. Azóta a környezetvédelmileg és társadalmilag fenntartható projektek finanszírozását szolgáló értékpapírok kibocsátása rendre két számjegyű növekedést mutatott.

Zöldkötvényt összesen 252 milliárd dollár értékben vásároltak a befektetők eddig 2021-ben, majdnem annyit, mint tavaly egész évben (297 milliárd dollár). A Moody’s év elején adta ki az előrejelzését a zöld-, társadalmilag felelős és fenntartható kötvényekkel kapcsolatban. Akkor 32 százalékos bővülésre számítottak, de ehhez képest már az első negyedévben majdnem a felét értékesítették is az egész évre várt mennyiségnek.

Így, ha a piac nem is bővülne tovább – ami nagyon valószínűtlen –, az összes idei kötvénykibocsátás 13-16 százalékát fogják kitenni a zöld, társadalmilag felelős és fenntartható minősítésűek.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam