2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagok felé fordul az olajipar

A Greenpeace egy új jelentésében rámutat: a globális olajcégek ahelyett, hogy csökkentenék az olajkitermelést, a petrolkémia és a műanyaggyártás felé fordultak.

Az FMCG, vagyis napi fogyasztási cikkeket kínáló szektor és az élelmiszeripar szolgálja ki az olajcégek műanyagipari törekvéseit – idézi az amerikai Greenpeace szeptember 14-én közzétett jelentését a hvg.hu.

Az olajipar és a világ vezető FMCG-cégeinek együttműködését vizsgáló jelentés szerint

a műanyagalapanyag-gyártás felé forduló globális olajcégek új stratégiájukat a Coca-Colához, a Nestléhez és a PepsiCóhoz hasonló nagyvállalatokkal való együttműködésre alapozzák, amelyek termékeiket nagyrészt egyszer használatos műanyagba csomagolják.

A Climate Emergency Unpacked, vagyis a Klímaválság kicsomagolva című jelentés szerint a globális olajcégek vélhetően érzik, hogy mind a közlekedési, mind az energiatermelési szektorokokban radikális változások várhatók, ezáltal csökkeni fog az igény a termékeikre. A Total, az Exxon és a Shell pedig hatalmas beruházásokat végeznek a petrolkémiai ágazaton belül, és egyre inkább a műanyag-előállítás felé fordulnak.

Fotó: Dying Regime/Wikimedia Commons/cc by

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, hogy a műanyag a nyersanyag-kitermeléstől a késztermék szemétté válásáig, a teljes életciklusa során üvegházgáz-kibocsátással jár. Így az olajipar és a világ vezető FMCG-cégeinek a műanyagtermelés növelésére vonatkozó céljai jelentősen veszélyeztetik a párizsi klímamegállapodásban rögzített célt, mely szerint 1,5 °C alatt kell tartani a felmelegedést, hogy a klímaváltozás ne lépje át azt a kritikus pontot, ahonnan már nincs visszaút.

Neked ajánljuk
A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam