2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel

A bitcoinhálózat működése önmagában éves szinten annyi elektromos hulladékot termel, mint egy Hollandia méretű fejlett gazdaság.

A kriptovalutázás a magas energiaigénye és karbonlábnyoma miatt kifejezetten környezetpusztító pénzügyi befektetés, ráadásul – mint egy friss kutatásból kiderült – világszinten is meghatározó mennyiségű e-hulladékot termel. 

A Telex a Gizmodo alapján számolt be a kriptovaluták hulladéklábnyomának számszerűsítésére tett első kísérlet eredményéről. A Resources, Conservation and Recycling című szaklapban publikál tanulmány kalkulációi szerint

évente nagyjából 30 ezer tonna elektromos szemét keletkezik világszinten a bitcoinhálózat működéséből.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen bitcointranzakció átlagosan 272 gramm elektromos hulladékot generál. Ez olyan, mintha kettő darab iPhone 12 Minit hajítanánk ki minden ilyen alkalommal.

Az ijesztően hangzó nagyságrend elsősorban a bitcoinbányászatban használt eszközök rövid életciklusának köszönhető. Főleg a kifejezetten erre használt ASIC chipekének, melyeket átlagosan csak egy és negyed évig használnak jelenleg, majd  újabb és hatékonyabb chipekre cserélik le őket.

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam