2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy jól megtervezett weboldal nem csak az üzletnek, a környezetnek is a javára válik

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, ami a fenntarthatóság kérdéskörét a következő évek egyik legfontosabb prioritásává teheti – hívta fel a figyelmet elemzésében az Integral Vision, egy egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság.

Elemzésükben kiemelték: az aktív internetfelhasználók száma 4 milliárd fölött van világszerte, becslések szerint az okoseszközök, az internet és az ezeket támogató rendszerek felelnek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 3,7 százalékáért, és az előrejelzések szerint ez a szám 2025-ig megduplázódhat – idézte az MTI.

Az International Data Corporation adatai alapján 2020-ban az emberek és gépek által előállított adatmennyiség több mint 60 zettabyte, azaz több mint 60 trillió gigabyte volt.

Az adatáramlást biztosító szerverparkok jelenlegi működését és növekedésüket figyelembe véve 2025-re ezek az adatközpontok önmagukban a világ elektromosáram-fogyasztásának egyötödéért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 3 százalékáért lesznek felelősek, és 2040-re a digitális adattárolás okozta károsanyag-kibocsátás a 14 százalékot is elérheti.

A Integral Vision rámutatott, hogy a környezeti terhelés csökkentését már egy új weboldal tervezésekor fontos szem előtt tartani, például azzal, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben találják meg az általuk keresett tartalmat, elkerülve ezzel a fölösleges oldalbetöltéseket és az ezzel járó adatforgalmat.

A képi és videós anyagok, animációk átgondolt használata, azok méreteinek optimalizálása révén is érdemi erőforrásigény csökkentés érhető el.

Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: nem mindegy, milyen céllal, milyen elvek mentén, milyen eszközökkel állítják elő és továbbítják az adatokat. A fenntarthatósági elvek követése üzleti haszonban, nagyobb láthatóságban, elégedett és visszatérő felhasználókban, alacsonyabb fejlesztési költségekben is mérhető, és ezeknek a lépéseknek a környezetre gyakorolt hatása is kimutatható.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam