2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2022-re Magyarországon nettó karbonsemleges lesz az OTP

Már jövőre nettó karbonsemleges lenne az OTP Bank Magyarországon: az ezt szolgáló kreditek vásárlására évi 50 milliót költene a pénzintézet, amely egyúttal 100 ezer euróval a Mastercard Priceless Planet Coalition kezdeményezéséhez is csatlakozott. 

Már jövő év végére nettó karbonsemleges lenne az OTP Magyarországon, később pedig a leánybankokra is kiterjesztené a programot a pénzintézet – mondta el Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Bank és a Mastercard közös szervezésében megtartott sajtóbeszélgetésen.

A nettó karbonsemlegesség elérésének több módja van. Az egyik, hogy egy vállalat lényegesen átalakítja a működését a karbonkibocsátás érdekében, a másik, hogy ezt a kibocsátást ellensúlyozó krediteket vásárol.

Amellett, hogy a bank folyamatosan igyekszik átalakítani a folyamatait, lehetőleg csökkenteni a papíralapú ügyintézést, a kreditek vásárlása is megkezdődik – ez a gyorsabb út, amely révén az OTP Bank már 2022 végére nettó karbonsemleges lesz.

Csányi Péter a Portfoliónak elmondta: a nettó karbonsemlegesség egyre fontosabbá válik, már-már alapelvárásnak számít Nyugat-Európában és főleg az északi országokban. Az is szempont, hogy a fenntarthatóságot és a karbonsemlegességet mérő értékelések a befektetőknek is fontosak: bizonyos intézményi befektetők számára eleve csak a megfelelő besorolást elérő vállalatok részvényeit vásárolják.

Az OTP Banknál korábban holisztikusan újragondolták a fenntarthatóság kérdését, Zöld Program Igazgatóságot hoztak létre, amely egy stratégia mentén csoportszinten koordinálja az ezt célzó lépéseket. Az eseményen bejelentették azt is, hogy az OTP Bank és a Mastercard zöld stratégiai együttműködést kötött, amelynek célja, hogy közös projektekkel, közös gondolkodással és a tudásmegosztással tegyenek lépéseket a fenntarthatóság irányába.

Az együttműködés keretében az OTP bank csatlakozott a Mastercard Priceless Planet Coalition programjához, amelynek keretében az együttműködésben részt vevő vállalatok öt év alatt 100 millió fa elültetését támogatják.

Az OTP Bank 100 ezer euróval csatlakozott a programhoz, ebből 50 ezer fát lehet ültetni. A megfelelő szakértők bevonásával hatékonyan tud hasznosulni az erőfeszítés – mondta el Csányi Péter.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam