2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ

António Guterres szerint a koronavírus-járvány és az éghajlati válság számos olyan nagy globális problémát felszínre hozott, mint a szolidaritás hiánya, az egoizmus, a korrupció és a hatalmas egyenlőtlenség.

Megkongatta a vészharangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszaka általános vitájának keddi megnyitóján António Guterres, a világszervezet főtitkára, aki szerint „még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ”.

A világnak fel kell ébrednie. A szakadék szélén állunk, és a rossz irányba haladunk – mondta Guterres a jelen lévő vezetők előtt New Yorkban. A portugál diplomata szerint

a nemzetközi helyzetet beárnyékolja az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a válság az olyan országokban, mint Afganisztán, Jemen és Etiópia.

Guterres a koronavírus-járvánnyal összefüggésben „erkölcstelennek” nevezte, hogy míg sok gazdag ország már teljes mértékben beoltotta lakosságának nagy részét a vírus ellen, addig például az afrikai lakosok több mint 90 százaléka még csak az első adag védőoltásra vár.

Az ENSZ főtitkára a fenntartható fejlődési célokat szimbolizáló kitűzővel Fotó: MTI/EPA/AP/John Minchillo

Az ENSZ-főtitkár külön felhívta a figyelmet a globális felmelegedés növekvő hatására, egyúttal sürgős cselekvésre szólította fel az országokat.

Amikor azt látják, hogy milliárdosok tesznek űrsétát, miközben milliók éheznek a földön... Amikor a szülők azt látják, hogy gyerekükre olyan jövő vár, amely rosszabbul fest a jelenlegi problémákhoz képest is... Amikor a fiataloknak nincs jövőképük... az nagymértékben növeli a bizalmatlanságot és a kétségbeesést az emberek körében. 

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam