2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cél a gyors átállás az innovatív, zöld, körforgásos gazdaságra

A GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen módon érhető el egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő, amelyben egyensúly alakul ki a társadalmi és gazdasági fejlődés, valamint a rendelkezésre álló erőforrások használata között – fogalmazott a tanácskozáson a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Joó István beszédében aláhúzta: a kormány célja, hogy az ország minél gyorsabban átálljon egy innovatív, zöld, digitalizált, a hulladékot is feldolgozni képes körforgásos gazdaságra. Az energiabiztonságot garantálva a klímavédelmi és versenyképességi gazdaságfejlesztési szempontokat összehangolva, a környezet megóvása mellett kell elérni ezt a jövőt – hangsúlyozta az államtitkár.

A cél az energiahatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése, de mindemellett meg kell őrizni az elmúlt években elért eredményeket, köztük azt, hogy a háztartásoknak az egyik legalacsonyabb energiadíjat kelljen fizetniük

– húzta alá az államtitkát. A megfelelő mennyiségű olcsó energiának és a zöldebb, innovatív energiának is meg kell jelennie a piacon – tette hozzá. A szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentését elsősorban a nukleáris és a megújuló energiára építve, az energetikai rendszer fejlesztésén keresztül lehet elérni, de emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a közlekedési szektor zöldítésére.

„A magyar kormány számára a teremtett világ védelme (...) valódi küldetés, ennek jegyében folytatja az átállást a zöldebb gazdaságra. Ezért hívták életre Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére a Planet Budapest 2021 – Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót” – fogalmazott Joó István, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

A kiállítás 20 ezer négyzetméternyi területén 180 vállalat mutatja be a hulladék- és vízgazdálkodás, az energia, a közlekedés, az okosvárosok, az élelmiszer-termelés, valamint a precíziós mezőgazdasági ágazat leginnovatívabb fejlesztéseit.

Joó István a Planet Budapest népszerűsítésére felmatricázott mozdony bemutatóján Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kiállítás eredményeként Magyarországon és a régióban konkrét megoldások tudják elősegíteni a fenntartható fejlődést, és bővíteni az ezzel összefüggő piaci lehetőségeket. Az államtitkár kiemelte: a rendezvény lehetőséget biztosít a hazai és a közép-európai üzleti szereplőknek, hogy bemutatkozzanak a világnak, és gazdasági hasznot realizáljanak.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam