2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak

Csak egyetlen megoldás van a civilizáció megmentésére: nettó nullára kell levinni a szén-dioxid-kibocsátást, és akkor élhető maradhat a bolygó, ráadásul a klímavédelemből fakadó fogyasztás-visszaesést észre sem vennénk – mondta Ürge-Vorsatz Diána az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Éghajlatváltozás az, amikor azon kapjuk magunkat, hogy az esti hírek rémképeit a saját mobiltelefonunkkal vesszük fel – vezette fel az előadását a Közép-európai Egyetem Éghajlati és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának vezetője, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) harmadik munkacsoportjának alelnöke. Ürge-Vorsatz Diána hangsúlyozta:

bár szélsőséges időjárásra mindig is volt példa, ezek ma már széles körűek, gyorsak és egyre intenzívebbek.

Olyan jelenségeknek vagyunk tanúi, amelyekre több ezer éve vagy akár több millió éve nem volt precedens. A szén-dioxid koncentrációja 2 millió éve nem volt olyan nagy; a globális átlaghőmérséklet 125 ezer éve nem volt olyan magas; az óceánok 2 millió éve nem voltak olyan savasak, és 3 millió éve nem volt olyan meleg az átlaghőmérséklet, mint most.

Ehhez képest kutatások szerint a civilizáció egy meghatározott átlaghőmérsékletre van hangolva: a gazdaságok akkor működnek a legproduktívabban, ha durván 13 fokos az éves átlaghőmérséklet.

Ehhez képest most a különféle klímamegállapodások ellenére töretlenül emelkedik a világ szén-dioxid-kibocsátása, miközben a párizsi megállapodást már majdnem 180 ország, köztük hazánk is törvénybe iktatta. 

A klímakutató leszögezte: nem kell attól tartani, hogy a klímavédelemre rámegy a gatyánk, mert az eddigi számítások szerint 2050-re összesen maximum 7 százalékos fogyasztáscsökkentést jelent a 1,5 fokos kibocsátáscsökkentés.

Ez kisebb, mint amit a pandémia elvett tőlünk, és vélhetően összehasonlíthatatlanul kevesebb annál, mint amit egy időjárási katasztrófa okoz. Azt is kell látni, hogy ez a 7 százalék egy nagyjából 300 százalékos fogyasztásnövekedéssel áll szemben, ami az évszázad közepére várható.

Észre sem fogjuk tehát venni, sőt, szerinte hihetetlen lehetőségek vannak ebben: felgyorsulhatnak a gazdasági változások, a digitalizáció, az innováció, a tudás- és tehetségalapú gazdaságok.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam