2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kibocsátás növekedése nélkül is nőhet a gazdaság?

Kaushik Basu egyetemi tanár, a Világbank korábbi főközgazdásza szerint a gazdaság növekedése nem szükségszerűen jár a föld, illetve a légkör rombolásával, ahogy a zöldtechnológiák térhódítása sem csak a környezet számára jár majd haszonnal.

A klímaváltozás elleni harc és a technológiai fejlődés pedig magasabb hozzáadott értékű emberi munkát, végső soron pedig a jelenleginél sokkal gyorsabb gazdasági növekedést hoz majd – mondta a Nemzetközi Közgazdasági Társaság volt elnöke az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A félreértés abból adódik szerinte, hogy sokan összekeverik a gazdasági és környezeti kibocsátást, pedig az egyik nőhet úgy, hogy a másik csökkenjen.

Basu szerint a deglobalizációs folyamat erősen átmeneti, a gazdaság zöldítése pedig nem lassítja, hanem gyorsítja majd a növekedést. Ugyanakkor ő is lát kockázatokat: így például egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség egyáltalán létezni fog a jövőben. Jelentős károkat okoztunk ugyanis a környezetnek, de összességében mégis optimista a kilátásokat illetően.

Kaushik Basu Fotó: World Economic Forum/flickr.com/cc by

Elmondása szerint viszont valamit ezzel kapcsolatban meg kell tanulni: a GDP-növekedés nem egyenlő azzal, hogy mennyit termelünk fizikai jószágokból. Ha például jobb szolgáltatásokat termelünk, akkor a GDP-növekedés jelentős lehet, miközben a fizikai kibocsátás csökken.

Ezt a hibát gyakran elkövetik azok, akik a növekedést hibáztatják a környezetszennyezésért, de a közgazdászoknak nem szabad elkövetniük ezt a hibát – hangsúlyozta Kaushik Basu.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam