2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ma már minden második eurót ESG-alapokba fektetnek

A számok ugyanis azt mutatják, hogy ma már minden második befektetett euró ESG-alapokba megy a világban, a fenntarthatósági irányelveket követő fiatal generáció pedig hamarosan a globális vagyon felét fogja birtokolni – derült ki a Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciáján elhangzott előadásokból.

Ma már minden második befektetett euró ESG-alapokba megy a világban, az ilyen típusú alapokba összesen 262 milliárd dollárnyi tőke áramlott – mondta el Fischer Bálint, a Dorsum Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, aki az ESG-alapú vagyonkezelésről és annak nyugat-európai példáiról beszélt előadásában.

Az európai fenntartható alapok kezelt vagyona 2,24 ezermilliárd dollárra nőtt, az ilyen befektetési politikával bíró alapokba tavaly ötször annyi pénz áramlott, mint 2017-ben, de a 2019-es évnek is a dupláját hozta 2020.

Az idei második negyedéves adatok alapján a fenntartható alapokba áramló tőkének a 81%-a európai alapokban keresett magának helyet.

Az ESG fő mozgatórugói között említette az előadó, hogy a vagyon egyre inkább a fiatalabb generációhoz kerül, az ezredfordulósok és az X generáció tagjai a fő elsajátítói az ESG-szemléletnek, ami azért is fontos, mivel ők fogják a globális vagyon felét birtokolni 2030-ra a becslések szerint.

A lakossági befektetők számára azonban máig nehézkes ESG-befektetést vásárolni.

Nem minden zöld, ami fenntartható

Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és a BAMOSZ elnöke hangsúlyozta: a befektetők jobban bíznak a fenntarthatóságot üzleti stratégiájukba beépítő cégekben, mint azokban, amelyek nem foglalkoznak vele, a tavalyi árfolyamesésben például látványosan jobban teljesítettek a legjobb ESG-minősítésű cégek, majd a nyári emelkedésbe is előbb kapcsolódtak be.

A szakember rámutatott: bár van összefüggés a társadalmi problémák és a klímaváltozás között, egymástól függetlenül is kell foglalkozni ezekkel, hogy világunk fenntartható legyen.

A fenntartható befektetés tehát nem csak zöld lehet.

Nyugaton egyre dinamikusabban növekvő szegmens, sőt, idén a legdinamikusabb növekedést mutatják a social bondok a befektetési piacon, tehát olyan aktív kötvényalapok, amelyek a társadalmi fejlődést segítik elő.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam