2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy bank számára nem a működés zöldítése a legnagyobb kihívás

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) – az elsők között a magyar banki piacon – már idén karbonsemleges lesz, de ez a pénzintézet fenntarthatósági vezetője szerint „csak a beszállókártya”.

A bank ugyanis csak ezt követően kezdi azt vizsgálni, hogy a hitelek, amelyeket kihelyeznek, milyen környezeti lábnyommal bírnak. Ez az igazán nehéz feladat – nyomatékosította Suba Levente.

A fenntarthatósági vezető a Világgazdaságnak elmondta:

víziójukban szeretnék, ha adataik is lennének arról, hogy a kihelyezett hiteleik mit okoznak, csak ezt követően tudnak tanácsokkal segíteni.

Az Európai Központ Bank első stressztesztje alapján a KBC-csoport az első 15 százalékba tartozik a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A K&H Bank székházának épülete a ferencvárosi Lechner Ödön fasoron 
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kedvező környezetben tehetnek a környezetért

Suba Levente méltatta a Magyar Nemzeti Bank zöld ajánlásait, ami állítása szerint nagyon jó helyzetet teremtett számukra a bankcsoporton belül, ugyanis hasonló jegybanki programok a bolgár, szlovák vagy cseh társaknál nincsenek. Az anyabankjuktól kapott módszertanok pedig illeszkednek a jegybank kezdeményezéseihez.

Ugyanakkor elmondta, hogy a Növekedési Hitelprogram kivezetése – amely olcsó, fix finanszírozást kínált fenntarthatósági célokra –, okozott némi zavart. Bár a lakossági finanszírozásban a zöld otthon programmal tovább él az NHP, az még kérdés, hogy a vállalati szegmensben lesz-e olyan program, amellyel helyettesíteni lehet – mutatott rá Suba.

Neked ajánljuk
Hol a helyük a kiürült patronoknak? Másfél milliárd dollárt költ fenntartható szolgáltatásainak fejlesztésére a KPMG Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A tengerfenék makraméba öltött szépsége Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam