2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan válhatnak az elveikben elkötelezett fiatalokból a gyakorlatban is tudatos vásárlók?

Bár szavak és elkötelezettség szintjén a globális piacon mostanában fogyasztóként megjelenő Y generáció a legharcosabb környezetvédő, a vásárlási szokásaikról ez már egyáltalán nem mondható el. Hogy a szép szavakat a szükséges tettek is kövessék, az a fenntarthatóságot képviselő kereskedőkön is múlik majd.

Az elvek szintjén rendkívül környezettudatos generáció, amely olyan globális környezetvédelmi mozgalmakat hozott létre, mint az Extinction Rebellion, a legkevésbé sem hajlandó valóban környezettudatos módon vásárolni – mutatott rá a Kosárérték oldalán publikált írásában Jóbi Attila.

A PricewaterhouseCoopers piackutató adatai alapján a 20 év alattiak több mint fele egyáltalán nem ellenőrzi azt, hogy az általa megvásárolt termékek milyen környezetvédelmi szempontok betartásával lettek legyártva. Ez is bizonyítja, hogy bár a közgazdaságtani elméletek szerint az emberek igyekeznek mindig a saját világfelfogásuk szerint a legjobb döntést hozni,

a valóságban sokkal kevésbé racionálisan működik a fogyasztó, és hajlamos teljesen másképp viselkedni a gyakorlatban, mint ahogy az elvárható lenne tőle.

– mutatott rá Jóbi Attila. Az újságíró szerint ez nem meglepő, mivel a költségtudatos, impulzív vásárlásra épülő iparág „pont egy kevéssé racionális, obszesszív vágyat elégít ki, arról nem is beszélve, hogy a zöld vásárlás hagyományosan mindig extra költségekkel jár”.

Fotó: pexels.com

A legnagyobb kihívás a szerző szerint a környezettudatos alternatívát kínáló e-kereskedők számára ezért az, hogy a környezetvédelmi szempontok mellett árban is hatékonyan tudjanak versenyezni a fast fashion láncokkal. A kisebb szériában termelt termékek gyártása meglehetősen sokba kerül – ugyanakkor a dömpingrendszerben előállított árukat általában negyedannyiból kihozzák a gyártók.

Bár a fair trade termékek nem feltétlenül megfizethetetlenek egy nyugati vásárló számára, az árérzékenység és a fenntarthatóság összehangolásának szükségességét nagyvállalatok is felismerték már.

A Nike ezért kezdett bele a majdnem új, alig használt termékek kereskedelmébe. A vásárlók által visszaküldött termékek újraértékesítésével a vevők jóval olcsóbban kaphatják meg az áhított terméket. És van mihez nyúlni: a OnePoll piackutató szerint a Z generáció tagjainak szekrényében csak az Egyesült Államokban legalább 59 millió olyan ruha hányódik, amelyet még soha nem viseltek.

Neked ajánljuk
A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: kosarertek.hu
Vissza
Hírfolyam