2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben a szoftverek is fenntarthatóbbak lehetnek

Mozgalom indult a Microsoft támogatásával azért, hogy a fenntarthatóság szempontját már a szoftverek kódjában is érvényesítsék a fejlesztők.

A mozgalom szorosan kapcsolódik a Microsofthoz, amely az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt fektet zöld arcának megmutatására: egy a vállalatnál környezetvédelmi területen dolgozó brit szoftvermérnök, Asim Hussain indította.

A fejlesztőket megszólító kezdeményezés célul tűzi ki, hogy a karbonkibocsátás csökkentése szempontjából is hatékony, illetve energiatakarékos alkalmazások készüljenek.

Ennek érdekében sürgeti a kis kibocsátással járó energiaforrások használatát, a hardverek tartósságát garantáló, sokáig használható programok kidolgozását és az alkalmazások karbonlábnyomának folyamatos ellenőrzését és optimalizálását.

Emellett hangsúlyozzák a felhasználói élményt esetenként háttérbe szorító, karbontudatos alkalmazások fejlesztésének szükségességét, illetve azt, hogy a hálózatokhoz kapcsolódó környezeti terhelés visszaszorítása érdekében olyan szoftverekre van szükség, amelyek kisebb adatmennyiségek rövidebb adatutakon történő továbbításával működnek.

Az Európai Bizottság egyik háttérintézményének tanulmánya már 2004-ben rávilágított, hogy „az információs és kommunikációs technológiák mély hatást gyakorolnak a társadalomra, előállításuknak és használatuknak is jelentősek a következményei a gazdasági, társadalmi és környezeti változásokra.” A hatások az akkor vártnál súlyosabbnak bizonyultak, a megoldás ugyanakkor még ma is messze van.

A Bitport szerint azonban az alapelvek meghatározása legalább elindíthat egy olyan vitát, amely jobb és hatékonyabb megoldásokat hozhat az egyre jobban digitalizálódó gazdaságok fenntarthatóságának javításához.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam