2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adóreformmal küzd a szén-dioxid-kibocsátás ellen Ausztria

2022-től kezdve minden tonnányi kibocsátott káros anyag után 30 eurót kell majd kifizetniük a felhasználóknak.

Jövő évtől kezdve bevezetik a szén-dioxid-adót Ausztriában – jelentette be vasárnap Sebastian Kurz. A kancellár „ökoszociális” reformnak nevezte a lépést, és azt mondta, hogy a németek példáját követik a károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben – ismertette az Index.

Az adó kezdeti tonnánkénti 30 eurós ára évente emelkedik majd, végül 2025-ben tonnánként 55 eurónál áll meg.

A szén-dioxid-adó elsősorban az energiaiparban érdekelt cégeket érinti majd negatívan, ebből kifolyólag a kormányzat az új adó bevezetésével párhuzamosan adókedvezményeket is ad az érintett vállalkozásoknak. 

A várakozások szerint a módosítás az üzemanyagárakat is jelentősen növelni fogja: ennek ellensúlyozására a városi lakosok évente 100 eurónyi, a közösségi közlekedést tekintve kevésbé ellátott vidékiek pedig 200 eurónyi adóvisszatérítést kapnak „klímabónusz” jogcímen említve. A kormány döntése értelmében a személyi jövedelemadó is csökken, miközben a családi adókedvezmény emelkedik. 

Az adóreform célja egyfelől a kitűzött klímavédelmi célok elérése, másfelől az adófizetők terheinek enyhítése és a környezetkímélő beruházások támogatása, ezáltal a fenntartható gazdasági fejlődés és a versenyképesség növelése, és nem utolsósorban az osztrák államadóság csökkentése

– hangsúlyozta Gernot Blümel pénzügyminiszter. A felvetéseket egyébként a környezetvédő csoportok egy része nem tartja elégségesnek. Szerintük a meghatározott adó mértéke túl alacsony, és ezért önmagában kevés lesz a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához.

Neked ajánljuk
Már 2040-re karbonsemleges lenne a Coca-Cola Figyeld a felhőt! Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam