2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program

A hazai vállalkozások az energiahatékonyságra, az elektormobilitásra, a vízgazdálkodásra, a másodnyersanyagok hasznosítására vagy egyszer használatos műanyagok kiváltására irányuló beruházásaikhoz nyerhetnek 20 millió és 1,5 milliárd forint közötti, legfeljebb a költségek 50 százalékát fedező támogatást – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A programban várhatóan 100-150 vállalkozás nyerhet támogatást. Az előminősítésre október 22-ig jelentkezhetnek a cégek, a tanúsítványt megszerző vállalkozások pedig novemberben nyújthatják be pályázataikat – ismertette György László a CE Glass Zrt. szatymazi üzemében tartott sajtótájékoztatón.

A sikeresen pályázó vállalkozások feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a fejlesztéseikhez – mondta el az államtitkár.

Vállalniuk kell, hogy a magyar gazdaság átlagánál kétszer gyorsabb növekedést érnek el, amennyiben ez nem teljesül, a támogatás arányos részét vissza kell fizetniük.

A program 14 milliárd forintos keretösszegből megvalósult első körében 63 projekt kapott támogatást. Köztük a CE Glass Zrt., amely 400 millió forintos támogatással 815 millió forintos beruházást valósít meg, és ennek köszönhetően negyedével bővíti foglalkoztatotti létszámát – mondta az államtitkár.

Varga Gusztáv vezérigazgató hangsúlyozta, Szeged határában Közép-Európa egyik legkorszerűbb üvegfeldolgozó üzemét alakítják ki. A vállalkozás 2200 négyzetméterrel bővíti termelőcsarnokát, és két korszerű gép beszerzésével kétszeresére növeli a laminálókapacitást, ötszörösére a laminált üvegtermékek csiszolási kapacitását. A fejlesztésnek köszönhetően 40 százalékkal csökken a selejtarány, a fajlagos energiafelhasználás pedig a felére mérséklődik.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam