2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kisbefektetők is esélyt kapnak a felelős döntésre

Amíg vagyonkezelői oldalon egyre nagyobb a fenntartható befektetések kínálata, addig a lakossági ügyfeleknek a legtöbb brókercégnél semmilyen lehetőségük nincs megtudni, hogy aktuális befektetéseik milyen hatást gyakorolnak a környezetre. Az Interactive Brokers azonban rájuk is gondol.

A klímaváltozás, a társadalmi problémák és az ezekre sokkal inkább érzékeny, felnövekvő generációk nyomása mind abba az irányba mutatnak, hogy a vállalatoknak ma már nem elég csupán a pénzügyi eredményeiket növelniük, de az általuk a környezetükre gyakorolt hatást is javítaniuk kell.

A magánbefektetők részéről a trendet egyértelműen a fiatalabb generációk hajtják előre:

az Investor Business Daily felmérése alapján a 45 év alattiak 93%-a szerint az ESG-k (egy vállalat környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási hatásai) fontos szempontot jelentenek a részvények kiválasztása során.

A Budapesti Értéktőzsdén nemrég tőzsdetagságot kapó Interactive Brokers 2019 decemberében alakított ki egy csapatot arra, hogy minden ügyfelük számára, külön díjazás nélküli ESG-adatokat és eszközöket hozzon létre.

Az Impact Dashboard segítségével a kisbefektetők:

  • összesen 13 különböző kategória közül választva személyes értékpreferenciákat állíthatnak be;
  • választásaik alapján értékelést kaphatnak aktuális portfóliójuk fenntarthatóságáról;
  • kiválaszthatnak problémás területeket – mint például az állatkísérletek vagy a fosszilis tüzelőanyagok –, amelyeket kifejezetten szeretnének elkerülni.
  • minden egyes vállalat esetén jelzést kapnak arról, hogy az adott cég gyakorlata megfelel, nem felel meg, vagy semleges az általuk megjelölt értékekkel.
  • azokban az esetekben, ahol a már meglévő befektetésük nem kompatibilis a megjelölt társadalmi és környezetvédelmi kategóriákkal, a rendszer alternatív értékpapírokat ajánl fel.

A társaságnak több mint 10 000 vállalatról vannak adatai. Ehhez részben a Refinitiv (korábbi Reuters részleg) forrásait használják, illetve a Truvalue Labs szolgáltatásait is igénybe veszik, amely nem a céges adatszolgáltatás, hanem mesterséges intelligencia segítségével, a médiahangulat adataiból és egyéb nyilvános forrásokból gyűjti be a releváns adatokat.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam