2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón

Világszerte egyre több olyan cég kezdi meg működését, amelynek a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni harc nemcsak a marketing része, hanem alaptevékenysége, az üzleti modell vagy a termék alapja. Köztük néha futurisztikus innovációkra is találhatunk, ráadásul a jövőnket és a környezetünket pozitívan formáló technológiák megismeréséért nem kell távoli kutatóközpontokba mennünk.

Magyarország és a környező országok számos vállalata fejleszt innovatív és fenntartható megoldásokat. Ezekről a technológiai újításokról is szól a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye, a november 29-én kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó.

A légszennyezés csökkentésének egyik természetes módja lenne a fák ültetése, de ez nem mindig és nem mindenhol járható út. Erre a problémára reagálva az elmúlt években jó néhány olyan fejlesztés látott napvilágot, melynek célja, hogy javítsa a nagyvárosi levegőminőséget.

A német Green City Solutions által megálmodott CityTree egy mohafallal kombinált utcai pad, amelynek „bioszűrője” a fákhoz hasonlóan csökkenti a légszennyezettséget: kis helyigénye ellenére 275 városi fának megfelelő tisztító hatást ér el, és akár 2,5 fokkal is képes hűteni a környező levegő hőmérsékletét.

Forrás: Green City Solutions/youtube.com

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) laborjából induló Air-Ink innováció még tovább megy, és a problémát erőforrásnak tekinti: ami a dízelautók által kibocsátott szennyezést ipari nyomtatáshoz, szitanyomáshoz vagy rajzoláshoz alkalmas fekete tintává alakítja.

A tinta hagyományosan fosszilis tüzelőanyagok elégetésével készül, ezért az előállításának károsanyag-kibocsátása óriási.

Az jó minőségű, vízálló és újrahasznosított Air-Ink 30 milliliterének elhasználásával 45 percnyi koromszennyezés hatása semlegesíthető.

Más vállalatok a jelentős környezeti veszélyforrásnak számító szennyvíz helyszíni, természetes tisztítását igyekeznek megoldani. A bio-szennyvíztisztítók algákat és más növényeket felhasználva tisztítják meg a vizet. A technológia nem csak távoli utópia: két magyar cég, a biopolus és az organica is jeleskedik a területen.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam