2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra

A leginkább szem előtt lévő kilencezres élbolyba tartozó tőzsdei cégek alig harmada tűzött ki károsanyag-kibocsátási célokat, és mindössze 15 százalékuk kötelezte el magát a klímasemlegesség iránt. Pedig ha évi 10 százalékos mérséklést azonnal végrehajtanának, az egész világnak 2050-ig lenne ideje a felkészülésre.

Az MSCI nevű amerikai elemző cég 9000, tőzsdén jegyzett vállalat károsanyag-kibocsátási (nettó zéró) céljait és azok teljesítését követi nyomon. A közelmúltban kiadott elemzésükben arra figyelmeztettek: a jelenlegi trendek nem teszik lehetővé, hogy ezek a tőzsdei cégek a párizsi klímaegyezmény céljához szükséges mértékben csökkentsék kibocsátásukat – ismertette Kun-Welsz Edit, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.

A vizsgált vállalatok kibocsátási szintje még mindig a 2013-as szintnek felel meg a kutatás szerint, annak ellenére, hogy a kommunikáció nagy erőkkel a klímaváltozás hatásainak kivédése irányába mutat. Az MSCI által számított Net Zero Tracker júliusi adatai alapján

a tőzsdén jegyzett vállalatoknak tulajdonítható, a 1,5 °C-os cél eléréséig kiszabható szénköltségvetésből már csak 5 év 8 hónapnyi tartalék van, a 2 °C-os cél teljesítéséhez pedig 21 év és 5 hónap áll rendelkezésre, ha nem változtatnak a működésükön.

Az MSCI által figyelt, tőzsdén jegyzett cégek a globális kibocsátásból jelentős részt vállalnak, így csökkentési célokból is arányosan sok jut nekik. Annak érdekében, hogy a hőmérséklet emelkedése a párizsi egyezményben meghatározott célok szerint teljesüljön, ezek a cégek már csak a fent leírt maximum 21 évig működhetnek nettó kibocsátóként – úgy tehát, hogy növelik a légkörben halmozódó üvegházhatású gázok mennyiségét. Ennyi idő maradt működésük károsanyag-kibocsátás-mentessé tételére.

Az MSCI becslései alapján viszont, ha mostantól minden cég évi 10 százalékkal csökkentené a kibocsátását, akkor 2050-ig maradna időnk arra, hogy a mindennapi élet átalakításával ne kerüljön veszélybe a 1,5 °C-os felmelegedési cél.

Az elemzés további, a fenntartható befektetések elterjedésével, értékelésével és európai helyzetével kapcsolatos megállapításai a Telexen olvashatók.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam