2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mesterséges intelligencia vethet véget az araszolásnak

Az új technológia segítségével környezetbarát útvonal tervezhető, amivel akár kétszázezer autó kipufogógáza semlegesíthető.

Izraelben a mesterséges intelligenciát tesztelik a forgalomirányítás hatékonyságának fokozására, amivel egyfelől csökkenthető a menetidő, másrészt mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás, ezzel együtt pedig a levegőbe kerülő káros kipufogógázok mennyisége – számolt be róla az Index.

A Google kutatócsoportja a világ különböző városaiban mérte az útkereszteződések forgalmát és időzítését, majd ez alapján dolgozta ki azt a modellt, amely optimalizálta a „nem hatékony” kereszteződések áteresztőképességét.

Megállapítottuk, hogy 10-20 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás, és ugyanilyen arányban rövidült a lámpáknál álló helyzetben töltött idő

– idézte a Times of Israel a Google fenntarthatósági igazgatóját. Kate Brandt hozzátette, hogy a közeljövőben újabb, hasonló kísérleti projekteket indítanak a brazíliai Rióban és más városokban.

„A nem hatékony közlekedési lámpák károsak a környezetre és az egészségre egyaránt, mivel az autók üresjáratban pazarolják az üzemanyagot, ugyanakkor növelik az utcai légszennyezést. A mesterséges intelligencia segítségével áttörő változások érhetők el” – mondta Brandt.

Neked ajánljuk
Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak A drónok vethetnek véget a tűzijátékkal járó szennyezésnek? A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam