2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia

„Az elmúlt 60 évben olyan mértékűre növeltük a szén-dioxid-koncentrációt a légkörben, amilyenre az emberi faj megjelenése óta nem volt példa. Évente egy olaszországnyi területű erdőt irtunk ki. Felelőtlen magatartásunk következtében elindult a hatodik kihalási hullám” – figyelmeztetett az államfő a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének hatodik éves konferenciáján mondott beszédében.

Áder János rámutatott: a következő 30 évben annyival nő a Föld népessége, mint az emberi faj megjelenésétől a 20. század elejéig. Ha az elmúlt évtizedek tendenciája folytatódik, a népességnövekedéshez képest a vízfogyasztás kétszer, az energiafogyasztás háromszor gyorsabban nő. 

A rövidlátó társadalom- és gazdaságpolitika az emberi civilizációt veszélyezteti. Egyre többen látják, hogy cselekedni kell, hogy közösen, összehangolt munkával még megváltoztathatók a kedvezőtlen folyamatok –figyelmeztetett Áder János.

A cél növelni a jólétet, biztosítani a társadalmi stabilitást, és közben csökkenteni az emberi tevékenység környezeti lábnyomát. Ehhez szemlélet- és technológiaváltásra, új finanszírozási formákra van szükség.

Ehhez az államfő szerint az eladott áruk és szolgáltatások hagyományos árazása mellett be kell „számítani” az emberi tevékenység környezeti, társadalmi hatásait. Az energiatermelésben, -szállításban, -tárolásban új megoldásokra, technológiákra, infrastruktúrára lesz szükség.

Ez nemcsak tudományos kutatásokat, innovációkat, felkészült mérnöki tudást igényel, de új finanszírozási formákat is –  közölte Áder János.

„Minden döntéshozónak – politikainak és gazdaságinak egyaránt – látnia kell, hogy ha az említett célok érdekében legalább a GDP 2 százalékát befektetjük, akkor ennél jóval nagyobb mértékű kártól óvhatjuk meg magunkat” – húzta alá az államfő.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam