2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szállítmányozás vízre vagy vasútra terelése nélkül nem teljesíthetők a klímacélok

Az intermodális fuvarozás gyors terjedése nélkül nem valósíthatók meg az európai zöld megállapodásban lefektetett célok, azaz hogy 2030-ra 55 százalékkal, 2050-re 90 százalékkal csökkentsük a környezetünk terhelését – hangsúlyozta Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke az először megrendezett Kelet-európai Intermodális Konferencián.

A klímacélok teljesítéséhez évente legalább 100 ezer kamionnyi forgalmat kellene a közútról vasútra vagy vízre terelni. Az intermodális szállítás fejlesztése egyben a közúti fuvarozásban egyre égetőbb sofőrhiányra is megoldást nyújt, mert egy mozdonyvezető 50 sofőr munkáját tudja átvenni – hangzott el a konferencián a 24.hu beszámolója szerint.

Az intermodális fuvarozás lényege, hogy a közútról a környezetbarát szállítási módok, így a vasúti és a vízi fuvarozás felé terelik a forgalmat, amit összetett műszaki megoldásokkal segítenek.

Az intermodális terminálokon a kamionok pótkocsiját, konténerrakományát vagy magát az egész kamiont is fel tudják tenni vasútra.

Az Európai Unió elvárása szerint a 300 kilométernél hosszabb közúti fuvarozás 30 százalékát más szállítási módra, elsősorban vasútra kell terelni.

Az intermodális fuvarozás részaránya ugyanakkor – noha lassan növekvő tendenciát mutat – továbbra is elenyésző Magyarországon: 2020-ban mindössze 1,8 százalékot tett ki a 188 millió árutonnából az MLSZKSZ adatai szerint.

Érsek Ákos, az Európai Kombinált Fuvarozási Társaságok Szövetségének (UIRR) főtanácsadója kiemelte: a kombinált fuvarozás, amellyel jelenleg 65-70 százalékkal csökkenthető ugyanannak a szállításnak a szén-dioxid-lábnyoma, 2050-re teljesen klímasemleges lesz. Ráadásul ehhez a technológia már most rendelkezésre áll.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam