2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét?

Bjorn Lomborg, a Stanfordi Egyetem közgazdászprofesszora állítja: az emberiség jóval nagyobb fenyegetéseken is felülkerekedett az elmúlt évszázadban, ezért hibát követ el, aki a technológiával kapcsolatos optimizmus helyett a szorongásra alapozza a klímavédelmet.

A környezettel és az emberek jólétével való törődés nem azt jelenti, hogy meg kell rémisztenünk a fiatalokat a klímaváltozás kapcsán. Ehelyett arra kellene bátorítanunk őket, hogy az innovációt segítsék elő – mutat rá a Portfolión magyarul megjelent véleménycikkében Bjorn Lomborg.

Lomborg felidézi: William Nordhaus Nobel-díjas klímaközgazdász kimutatta, hogy a 2100-ra történő 3,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés a világ GDP-jének csupán 2,8 százalékába fog kerülni évente.

Az ENSZ legfrissebb számítása még ennél is kisebb mértékű, a GDP 2,6 százalékába kerülő költségeket vetít előre egy 3,7 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésnél.

„1900-ban, ha az emberiség megszabadult volna a légszennyezéstől – főként a jelentős füsttel járó üzemanyagok, mint a fa és a trágya okozta beltéri szennyezéstől –, akkor annak kedvező hatása azzal lett volna egyenlő, mint ha a globális GDP 23 százalékkal emelkedett volna” – érvel Bjorn Lomborg.

„2050-re a légszennyezés problémája jórészt meg lesz oldva. És ez csak egy abból a sok problémából, amit az emberiség az elmúlt 100 évben elhárított a 21 topközgazdász és általam összegyűjtött adatok szerint.”

Bjorn Lomborg TED-előadása közben Fotó: TED Conference/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam