2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU hajthatatlan a töltők szabványosításával kapcsolatban

Szeptemberben jelent meg az unió módosított irányelve, amely értelmében az EU területén minden gyártó csak olyan elektronikai eszközöket árulhatna, amely USB-C töltőt használ – így csökkentve az elektronikai hulladékok és az inkompatibilis csatlakozókból eredő „felhasználói kényelmetlenség” mértékét.

A nagy gyártók közül tulajdonképpen már csak az Apple áll ellen a szabályozásnak, ők a mai napig az iPhone 5-tel debütált Lightning csatlakozóval tervezik a készülékeiket. A cég sokáig azzal védekezett, sőt támadta az EU rendeletét, hogy az USB-C-re való korlátozás az innováció ellensége.

Az európai parlamenti képviselő és a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke, Anna Cavazzini erre reagálva a következőket mondta:

„A javaslat kimondja, amennyiben megjelenik egy új szabvány, ami hatékonyabb mint az USB-C, gond nélkül hozzáigazíthatjuk a szabályokat.”

Azt nem részletezték, hogy mi alapján lehetne egy új port hatékonyabb az USB-C-nél, de az Apple támadását kétségtelenül hárították ezzel, sőt, kimondták azt is, hogy a Lightning nem alkalmas a trónfosztásra.

Az unió korábban rámutatott: bár 30 különböző megoldás helyett szerencsére már „csak” 3 van a piacon, de ezen is szeretnének változtatni, hogy a fogyasztók fiókjaiban ne halmozódjanak a töltők fölöslegesen. Az Európai Unió lakói évente 12 ezer tonnányi töltőt dobnak ki, melyek egy részét soha nem is használták, és 2,4 milliárd eurót költenek önállóan kapható, nem a készülékekkel egybecsomagolt töltőfejekre.

Neked ajánljuk
Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: pcworld.hu
Vissza
Hírfolyam