2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Figyeld a felhőt!

A Microsoft új eszközzel segíti a vállalatok zöldítését: a teljes értékláncukon belül megvalósuló, felhőhasználattal kapcsolatos károsanyag-kibocsátásról is pontos és megbízható képet kaphatnak a vállalat megújult Emission Impact Dashboard rendszere segítségével.

Havi lebontásban és az adott adatközpontokra vonatkozó információkat is képes szolgáltatni a rendszer a vállalatok vezetőinek, akik így még átfogóbb, jól elemezhető adatok birtokában hozhatják meg a legjobb döntéseket a fenntartható működés érdekében – ismertette az Mmonline.

A Microsoft olyan eszközt ad a vállalatok kezébe, amellyel azok képessé válnak átláthatóvá tenni, nyomon követni, kielemezni a felhőhasználatból eredő közvetett és közvetlen szén-dioxid-kibocsátásukat. Az információk birtokában pedig csökkenteni is tudják a digitális ökológiai lábnyomukat.

Az 2020 januárjában bevezetett Emissions Impact Dashboard olyan visszajelzéseket nyújt, amelyek birtokában a szervezetek átgondoltabb, adatvezérelt döntéseket hozhatnak arról, hogyan csökkentsék tevékenységük karbonlábnyomát.

A most elérhetővé tett, továbbfejlesztett Microsoft Emissions Impact Dashboard havi bontásban és akár a különböző régiókban elhelyezkedő adatközpontokra lebontva is képes adatokat szolgáltatni a felhőhasználat karbonlábnyomáról, sőt azt is megmutatja, mekkora lett volna a kibocsátás, ha az adott feladatot nem a felhőben végzik el. 

Az elmúlt év nagyon fontos fejlesztése, hogy rendszer már a teljes értékláncban – a nyersanyagkitermeléstől a gyártáson, szállításon és felhasználáson át egészen a hulladékkezelésig – képes megmutatni, mekkora, a felhőhasználatra visszavezethető szén-dioxid-kibocsátásra lehet számítani.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert a vállalatok a közvetlen szén-dioxid-kibocsátásukról, illetve az általuk vásárolt energia karbonlábnyomáról viszonylag egyszerűen számot tudnak adni, ám arról, hogy mekkora kibocsátással járnak a teljes értékláncukon belül megvalósuló, nagyon különböző tevékenységek, már jóval nehezebb megbízható információhoz jutni – pedig általában innen származik a legnagyobb légszennyezés.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam