2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az unió elválasztaná az ocsút a búzától

A fenntartható befektetések térnyerése a klímabarát fejlesztések szempontjából örvendetes fejlemény, ugyanakkor megfelelő szabályozás nélkül könnyen a zavarosban halászó, csak látszólag zöld, azaz zöldre festett vállalatok tehetik zsebre a fenntarthatóságra szánt, jó szándékú források jelentős részét.

A megtévesztő kommunikáció az általános üzleti életben csak a fogyasztói viselkedést befolyásolhatja. A finanszírozási piacon azonban a vevőkön túl a beszállítókra, a hitelezőkre és a befektetők döntéseire is negatív hatást gyakorol.

Ha a zöld finanszírozásra biztosított tőke nem a megfelelő helyre kerül, elveszíti azt a funkcióját, hogy támogassa a valóban karbonsemleges, energiatakarékos iparágakat, és korlátozza a nagy energiaigényű és szennyező területeket – ráadásul alááshatja a bizalmat és a téma reputációját.

Erre is tekintettel az Európai Bizottság által is megfogalmazott célkitűzés a fogyasztók és befektetők védelme a „zöldre festett” finanszírozási termékektől.

  • Első körben ezt szolgálják a fenntarthatósággal kapcsolatos egyértelmű meghatározások. Ezek teszik lehetővé, hogy a nyilvánosság, a hitelezők és a befektetők hatékonyan bírálják el a zöld projekteket, és kiszámíthassák a projekt környezetvédelmi és társadalmi előnyeit. Ebben nagy előrelépést jelent EU-s szinten a Taxonómia Rendelet, amely meghatározza azokat a zöld tevékenységeket, amelyek ténylegesen hozzájárulnak a környezeti célkitűzések megvalósításához. Ez a fenntarthatóságra vonatkozó vállalásokat összehasonlíthatóvá és ellenőrizhetővé teszi
  • Szintén fontos tényező a külső kontroll. A vállalatok önkéntes alapon készült fenntarthatósági beszámolóinak megbízhatóságát csak a külső szakértők által biztosított számonkérhetőség és átláthatóság garantálhatja: így kerülhető el, hogy olyan tevékenység részesüljön zöld finanszírozásban, amelynek nincs, vagy nagyon kevés környezetvédelmi értéke van.
  • Végezetül a közzétételi kötelezettségre is szükség van: ezen a téren az Európai Unióban az SFDR-rendelet jelentett előrelépést, de a Taxonómia Rendelet is előír jelentési kötelezettséget a pénzpiaci szereplők számára.
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam