2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagipar az évtized végére szennyezőbb lesz Amerikában, mint a szénerőművek

A Bennington College Beyond Plastics (Műanyagokon túl) projektjének jelentése szerint az amerikai műanyagipar legalább 232 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki évente, ami 116 átlagos méretű szénerőmű kibocsátásával egyenértékű.

Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamos erőművek – figyelmeztetett a frissen közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.

A jelentés szerint 2019 óta legalább 42 műanyagfeldolgozó nyílt meg, épült vagy vár az engedélyezésre Amerikában.

Ha teljes gőzzel munkába állnak, további 55 millió tonna üvegházhatású gázt fognak kibocsátani 2025-re, ami annyi káros anyagot jelent, mint amennyit összesen 27 500 megawatt teljesítményű szénerőművek bocsátanak ki.

„A műanyag az új szén” – fogalmazott Judith Enck, a Beyond Plastics elnöke. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a károsanyag-kibocsátás egészségügyi hatásait aránytalanul nagy mértékben viselik az alacsony jövedelmű és színes bőrű közösségek.

Enck szerint a fosszilistüzelőanyag-ipar új fókusza a műanyag lesz. „A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok kevesebb pénzt keresnek az energiatermeléssel és szállítással, ezért a műanyagot tekintik a B tervnek. Nekünk, többieknek viszont nincs B terv. Klímaválságban vagyunk” – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam