2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB a klímaváltozással járó kockázatokat is szem előtt tartja

A Magyar Nemzeti Bank makroprudenciális, vagyis a pénzügyi rendszer kockázatait kezelő politikája keretében a klímaváltozással kapcsolatos zöldátállást, valamint a pénzügyi szektor digitális átállását is segíti.

Az MNB publikálta 2021. évi makroprudenciális jelentését, amely az elmúlt egy év intézkedéseit, a piaci szereplők alkalmazkodását és a szabályozói lépések szélesebb körű gazdasági hatásait mutatja be.

A jelentés kiemelt témaként foglalkozik a klímaváltozás potenciális rendszerkockázati következményeivel és azok lehetséges kezelésével. Ezzel kapcsolatban a jelentés hangsúlyozza:

Az éghajlatváltozással járó tartós környezeti változások reálgazdasági veszteségeket és közvetetten pénzügyi stabilitási kockázatokat is okozhatnak.

Ezek felméréséhez további, részletesebb adatokra van szükség – mutatnak rá.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a bankrendszer nemcsak elszenvedője lehet a klímaváltozásnak, de aktívan támogathatja is a gazdaság zöldítését. Például az elavult épületállomány korszerűsítését és energiahatékony épületek építését célzó hitelek nyújtásával, illetve a fenntarthatóságot elősegítő és szem előtt tartó beruházások és iparágak finanszírozásával.

Az MNB számos intézkedést hozott a zöld-lakáshitelezés támogatása érdekében, többek között 2021 októberében elindítva 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Otthon programját. Emellett a jelentés szerint a jövőben a makroprudenciális eszköztár JMM-előíráshoz (JMM: jelzáloghitelfinanszírozás-megfelelési mutató) hasonló további célzott alkalmazása is segítheti a klímakockázatok mérséklését és a zöldszempontok figyelembevételét.

A Magyar Nemzeti Bank jelképe, Róna József alkotása Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam