2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legfenntarthatóbb szeszes italát hozta létre egy New York-i cég

Az Air Company még 2019-ben kezdte el a környezetbarát vodka gyártását, amelynek az a különlegessége, hogy a modern technológia segítségével a levegőből kinyerik az alkohol előállításához szükséges szén-dioxidot. Mostanra pedig már parfümöt is tudnak így készíteni.

Minden üveg esetében nagyjából fél kilogramm szén-dioxidot vonnak ki a légkörből – számolt be róla a The Guardian alapján a Napi.hu.

A vállalat egyébként egyedülálló technológiát alkalmaz: ha nem a levegőből, akkor a környező ipari létesítményekből gyűjti be „forrásait”.

A lap megemlíti a cég egyik alapítóját is, aki elmondja, ezt egy speciális katalizátor segítségével állítják elő, és a teljes folyamat számos egyéb lépésből áll.

Ugyanezt az etanolt egyébként kézfertőtlenítő készítéséhez is felhasználják, és másik legnagyobb dobásukban, a héten piacra kerülő CO2-mentes parfümben is.

Az Air Vodka névre keresztelt italt egy brooklyni üzemben gyártják, évente nagyjából 5000 ládányit és a megnövekedett kereslet miatt további terjeszkedést jelentettek be. A vállalkozás egyébként döntő helyezést ért el Elon Musk Xprize-pályázatán, és a vodkagyártás mellett a műanyag-felhasználás és a fémeket helyettesítő anyagok előállításán is dolgoznak már.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam