2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kibocsátották a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét

Sikeresen kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét a Takarék Jelzálogbank. A nyilvános forgalomba hozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.

A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez – írja a jelzálogbank közleménye alapján a Portfolio.

A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak.

A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással – amelyeket a tervek szerint rendszeresen újabbak követnek majd – olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

A zöld jelzáloglevél fedezetei azok a zálogjogok, amelyek mögött zöld ingatlanok állnak biztosítékként, a Takarék Jelzálogbanknál már a mostani kibocsátás esetében is.

A Takarék Jelzálogbank ehhez saját zöld keretrendszert dolgozott ki, amelyben meghatározta, hogy melyik új, illetve használt ingatlan számít energetikailag hatékonynak, azaz melyik a zöld ingatlan.

Ennek értelmében azok az ingatlanok vonhatók zöld jelzáloglevél mögé fedezetbe, amelyek a teljes lakásállományra kidolgozott módszertan alapján energiahatékonyság szempontjából beletartoznak a legjobb 15 százalékba. Ezen felül olyan használt lakások is bekerülhetnek a fedezetbe, amelyeken jelentős mértékű, vagy legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarítást eredményező felújítást végeztek.

A kritériumrendszer kialakításában a németországi székhellyel rendelkező Drees & Sommer műszaki tanácsadó iroda vett részt.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam