2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás technológiájában bízik

A világ egyik legnagyobb kőolajexportőre befektetési alapot hoz létre a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás fejlesztésének elősegítésére. A számos kritikus hangot kiváltó eljárás egyelőre alacsony hatásfokkal működik, és sokan tartanak attól, hogy a klímaváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseket tévútra viheti.

Szerintük ez lehet a megoldás a közel-keleti gazdaságok fellendítésére és a bolygó felmelegedését okozó gázok csökkentésére – írta meg a Bloomberg alapján a 168 óra.

„Az éghajlatváltozás gazdasági lehetőség az egyéneknek és a magánszektor számára is” – jelentette ki Mohammed bin Szalmán koronaherceg hétfőn Rijádban, egy több államfő részvételével tartott fórumon.

A királyság létrehoz egy gazdasági alapot a szénmegkötés fejlesztésére, ami lehetőséget biztosít, hogy több száz millió embert elláson környezetbarát üzemanyaggal.

Ez a kezdeményezés előreláthatóan 39 milliárd riálba (10,4 milliárd dollárba) kerül, amihez Szaúd-Arábia 15 százalékot biztosít – mondta Mohamed herceg.

A herceg szombaton ígéretet tett arra, hogy Szaúd-Arábia 2060-ra megszünteti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a határain belül. A királyság ennek az elkötelezettségnek a részeként próbálja fejleszteni azokat a létesítményeket, amelyek leválasztják és tárolják a szén-dioxid-kibocsátás melléktermékeit. A technológiát a kékhidrogén előállítására akarják felhasználni.

A szén-dioxid-leválasztással kapcsolatos kritikákkal itt foglalkoztunk bővebben.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam