2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagybefektetők kihátrálnak az olajipar mögül, de ez nem állítja meg a kitermelést

A nagy olajipari vállalatok fő részvényesei nemzetközi nyugdíjalapok és bankok voltak, amíg a fenntarthatóság szempontjának előtérbe kerülésével nem kezdtek el megválni a részvényeiktől. Csakhogy az olajvállalatok ettől még nem maradnak befektető nélkül, ráadásul a működés ellenőrzésére kevésbé érzékeny szereplők léphetnek a korábbiak helyére.

Az utóbbi évtizedben mintegy 1500 intézményi befektető 39,2 ezer milliárd dollárt tervez kivonni a földgáz- és olajiparból, miközben az energiaszektor állítja: a következő évtizedekben csak nőni fog a földgáz, a kőolaj és a kőszén iránti kereslet – mutatott rá az Index.

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) csak 2035-re prognosztizálja az olaj iránti kereslet visszaesését, a nemzetközi energiaügynökség szerint a földgáz iránti kereslet pedig 2040-re éri el a tetőfokát.

Ahogy a bankok és nyugdíjalapok elkezdtek kivonulni a piacról 2010 óta, úgy érkeztek meg a magántőkealapok, amelyek privát tőkét mozgatnak, és jóval kisebb motivációt éreznek arra, hogy beszámoljanak a közvéleménynek tevékenységükről.

Ezek az alapok egy évtized alatt 1,1 ezer milliárd dollárt pumpáltak a fosszilisüzemanyag-szektorba. Fektetnek ugyan megújuló energiába is, de az az összes beruházás mindössze 12 százalékát teszi ki.

Egy másik következménye a részvényeldobásnak, hogy maguk az olajtermelő országok lépnek be a piacra. Az IHS Markit piacelemző cég elnökhelyettese, Raoul Le Blanc rámutatott: lehet, hogy a nagy olajvállalatok végzik a kitermelést, de hiba lenne azt gondolni, hogy ők rendelkeznek a lelőhelyek felett.

A lelőhelyek felett olyan országok kormányai rendelkeznek, mint az emberi jogokat és/vagy a környezetvédelmet nem túl komolyan vevő Szaúd-Arábia, Oroszország, Irán, Irak, Kína és Venezuela.

A világ legnagyobb olajipari cégének, a Saudi Aramcónak a vezetője, Amin Nasszer egyenesen kijelentette: messze még a fosszilis tüzelőanyagtól mentes világ, a jövőben inkább a technológia fog változni, az üzemanyagok lesznek kevésbé károsak a környezetre.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam