2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felhőalapú megoldások segíthetnek lefaragni a vállalatok szénlábnyomát

A vállalatok a fenntarthatósággal kapcsolatos fokozódó elvárások és a klímaváltozás következtében fenyegető veszteségek miatt is igyekeznek működésüket hatékonyabbá és környezetbaráttá tenné, ami tovább növelheti a felhőalapú megoldások népszerűségét.

A helyszíni adatközpontokról a felhőalapú számítástechnikára való áttérést számos egyéb tényező hajtja, de a folyamat a fenntarthatóság szempontjából is szerencsés következményekkel járhat.

A Computerworld szerint ugyanis

a felhőalapú számítástechnika jobb erőforrás-megosztást nyújthat, ami csökkenti a teljes szén-dioxid-kibocsátást.

A felhőszolgáltatók egyre jobban használják a megújuló energiát, és így szén-dioxid-hatékonyabb platformokat nyitnak az alkalmazások és adatok számára. Bár a vállalatok is használhatnak némi nap- és szélerőművet, de nem érik el a hiperskálázók méretarányát. Ezért szén-dioxid-hatékonyabb a feldolgozást a nyilvános felhőszolgáltatókra hárítani, mint ha egy vállalkozás saját szél- vagy naperőműveket állítana fel.

Ráadásul a felhőmodell eleve hatékony, hiszen az erőforrások megosztásáról szól: a vállalatok a saját adatközpontjaikban lévő szervereknek csak egy részét használják ki, míg a nyilvános felhőszolgáltatók optimálisabban használják ki az erőforrásokat. Egyetlen virtuális felhőkiszolgáló képes olyan munkaterhelést támogatni, amelyhez egyébként százszor több magántulajdonban lévő szerverre lenne szükség – százszor nagyobb energiafogyasztással.

Neked ajánljuk
Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség? Az Ericsson a digitalizációban látja a klímavédelem kulcsát A kibocsátás visszatért a koronavírus előtti szintre Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam