2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőiparnak is lépést kell és érdemes tartania a fenntarthatósági törekvésekkel

A COP26 keretében november 11-én megrendezésre kerülő Városok, Régiók és Épített Környezet Napja keretében közzétett jelentésben a World Green Building Council (WorldGBC) a fenntartható ingatlanokba történő befektetésekre igyekszik ösztönözi a nemzetközi ingatlanszektort.

A Beyond the Business Case című jelentés a Greendex szerint időszerű perspektívát mutat az ingatlanszektor számára, hogy a gazdasági lehetőségek kihasználásával, a kockázatok csökkentése mellett, és ami különösen fontos, a társadalmi érték ügyének felkarolásával gyorsítsa fel az iparág fenntartható átalakulását.

Mivel az épített környezet a globális üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátásának 75%-áért, ebből pedig csak az ingatlanok 37%-áért, illetve a globális erőforrás-kitermelés 40-50%-áért tehetők felelőssé, egyértelmű az ágazat felelőssége. Igaz, az új épületek fejlesztése és a meglévők szükséges korszerűsítése óriási pénzügyi hozzájárulást igényel.

Ugyanakkor az új, fenntartható épületek önmagukban, egyedül a feltörekvő piacokon 24,7 milliárd dollár értékű befektetési lehetőséget jelentenek 2030-ig.

A Beyond the Business Case rámutat: a zöldeszközök nem csak az alacsonyabb építési és működési költségek, a befektetésekhez való nagyobb hozzáférés és a magasabb eszközérték miatt rejtenek egyedülálló gazdasági lehetőséget, de a befektetések rugalmassága, a vállalati hírnévre gyakorolt hatásuk, valamint a használók termelékenységének növekedéséből szármató megtérülést miatt is.

Az ingatlanpiachoz köthető jóllét az előrejelzések szerint 2022-ben 198 milliárd dolláros iparággá fog növekedni, ami fokozza az egészséges, fenntartható terek iránti keresletet. 

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam