2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Matolcsy György szerint a központi bankokra alapvető feladat hárul a klíma helyreállításában

„Ellentétes nézetek léteznek azzal kapcsolatban, hogy a központi bankoknak milyen szerepet kell vállalniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben” – mutatott rá a Facebookon publikált cikkében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Matolcsy György szerint azonban nem az aktív szerepvállalás vagy a hatáskörök túllépése, hanem csak a túlélés vagy a katasztrófa között választhatunk.

Arról van szó, hogy az új gazdaság létrehozásának lehetőségét elmulasztjuk, vagy megragadjuk azt. Nem a régi, fenntarthatatlan gazdasági rendről egy új, fenntartható rendszerre való békés és kényelmes átállás a lényeg, hanem a jövőért vívott háború. Montecuccoli bölcs szavait idézve egyértelmű, hogy a háború megnyeréséhez pénz, pénz és pénz kell – idézi Matolcsyt a Portfolio.

A felgyorsított átállás finanszírozásához a pénz és a pénzintézetek minden formájára szükség lesz.

– mutatott rá az MNB elnöke. „Szükségünk van zöld hitelekre, zöld támogatásokra, zöld digitális pénzre, zöld(es) kereskedelmi és befektetési bankokra, zöld szabályozókra, zöld fintech szektora, és sok minden másra is.”

A zöld – és digitális – átállás lesz a növekedés, munkahelyteremtés, gazdagodás és életminőség új hajtóereje. Mindez teljesen új gazdaságot eredményez majd – hangsúlyozta Matolcsy György, aki szerint a már folyamatban lévő globális háborút a központi bankoknak kell finanszírozniuk, szabályozniuk és felgyorsítaniuk.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Nagy érdeklődés fogadta a zöldlakáshitelt A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam