2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Diákok terveztek futurisztikus és fenntartható adatközpontokat az informatikai óriásoknak

A Google és a Microsoft a washingtoni, a pennsylvaniai és az arizonai egyetem hallgatóit kérték fel, hogy tervezzenek a mainál gazdaságosabb, klímasemleges adatközpontokat.

Az adatközpontok azok a szerverekkel és adattárolókkal tömött titokzatos épületek, amelyek az internet végtelennek tűnő adatait tárolják és továbbítják: jelenleg a világ villamosenergia-felhasználásának egy százalékáért felelnek, éves szinten körülbelül 300 terrawattóra elektromos energiát felhasználva, ami többnyire fosszilis forrásból származik – ismerteti hírében a Haszon.

A Google és a Microsoft felismerte a digitális megoldások térnyerésével csak fokozódó problémát: előbbi pénzt, utóbbi szakmai segítséget biztosított a diákok kutatásaihoz, amelyek eredményeit könyv formájában is bemutatták.

A hallgatók javaslataikban újragondolták a világ adatközpontjainak alakját, méretét, elhelyezkedését és energiaforrásait.

Az egyik csapat egy patakparti, hatszögletű homlokzati panelekből álló adatközpontot tervezett meg, amely szén-dioxid-megkötő alga-bioreaktorként is funkcionál.

A másik csapat a tetőszerkezetekre szerelt passzív hűtési technológiát fejlesztett ki, amely képes ellensúlyozni a szerverek által kibocsátott hőt. Végül a harmadik az adatközpontot félig beásná a földbe, az épület alá pedig egy geotermikus rendszert helyezne, amely természetes módon szabályozná a hőmérsékletet.

Az egyelőre kérdéses, hogy az óriáscégek megvalósítják-e a lelkes diákok ötleteit, de annyi biztos, hogy ha a Google és a Microsoft el akarja érni a klímavédelmi célkitűzéseit, az adatközpontok működésén sürgősen változtatniuk kell.

 
Neked ajánljuk
A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: haszon.hu
Vissza
Hírfolyam