2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalatok bizakodóak a klímacsúcs eredményeit illetően

Az üzleti szereplők rámutattak a világ vezetőinek több olyan lépésére, amelyek szerintük lendületet adhatnak a fenntartható üzleti és befektetési erőfeszítéseknek.

Október 31-én kezdődött és november 12-ig tart az ENSZ 26. éghajlatváltozási konferenciája Glasgow-ban. A legfontosabb kérdések már eldőltek, a vezetők és pénzügyi elemzők optimisták, hogy a tárgyalások olyan változásokhoz vezetnek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az üzleti élet nagyobb szerepet játsszon az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – írja a Reuters nyomán az NRGreport.com.

Az üzleti szereplők szerint biztató, a fenntartható üzleti és befektetési erőfeszítések növelésével kecsegtető lépések közé tartozik például az összesen 130 billió dolláros vagyonnal rendelkező pénzügyi cégek ígérete, hogy az éghajlatváltozásra összpontosítanak; egy globális szabványügyi testület létrehozása a vállalati klímavédelmi állítások vizsgálatára; valamint a metánkibocsátás csökkentésére és az erdők megmentésére tett vállalások.

Bár sok lépésből hiányoznak a konkrét ígéretek, ezek a lépések azt mutatják, hogy globális konszenzus alakul ki az éghajlatváltozás kezelésére

– vélekedik Aniket Shah, a Jefferies ügyvezető igazgatója.

Üres poharak egy megtelt szemetes tetején az ENSZ 26. klímakonferenciáján
Fotó: MTI/AP/Alastair Grant

Peter Lacy, az Accenture globális fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős vezetője szerint ugyanakkor a vállalatok számára a konferencia legjelentősebb lépése az volt, hogy november 3-án létrehozták a Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványok Testületét, amelynek célja, hogy a vállalatok számára alapkövetelményt teremtsen az éghajlatra gyakorolt hatásuk leírására, amit Lacy sorsfordító pillanatnak nevezett.

A kritikusok szerint ugyanakkor a konferencia számos kulcsfontosságú bejelentése nem tartalmaz konkrétumokat, és a vállalatoknak jelentős mozgásteret ad. A bankok, biztosítók és befektetők például vállalták, hogy 2050-re nettó nullára csökkentik a kibocsátást, de a csoport sajtónyilatkozata szerint minden szervezet saját nettó nullás kötelezettségvállalásokat tett, amelyek között átfedések lehetnek.

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam