2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az 5G nem csak digitális forradalmat, növekvő kibocsátást is jelent

2025-re a mobilhálózatok által elfogyasztott 1 kWh energia 20 kWh-nyi csökkenést hozhat más iparágak energiafogyasztásába. Ugyanakkor a Huawei svéd kutatója, Anders Andrae számításai szerint addigra az egyre több adattal dolgozó infokommunikációs szektor fogyasztja majd el a globálisan megtermelt villamos energia 20 százalékát, és felel majd az összes szén-dioxid-kibocsátás 5,5 százalékáért. 

Ugyanakkor a telekommunikációs óriások nemcsak azt tervezik megakadályozni, hogy a hátrányok felzabálják az új generációs hálózatok által biztosított előnyöket, más módon is zöldítenék a szektort – mutat rá a hvg.hu összefoglalója.

A Statista által gyűjtött adatok szerint idén májusban egy 3G-s előfizető átlagosan 0,08 GB adatot forgalmazott, egy 4G-s előfizetésen 9,3 GB folyt át, az 5G-s hálózatra kapcsolódóknál ez az érték 27,42 GB volt.

A Huawei számításai szerint – a jobb minőségű tartalmakat engedő 5G-nek köszönhetően – 2030-ban átlagosan 600 GB-nyi adatot forgalmaz majd egy előfizető.

Ehhez adódik hozzá, hogy egyre több otthoni, városbéli és ipari szerkezet kapcsolódik a netre, mindent összeadva szintén óriási növekedést eredményezve.

A Huawei szolgáltatói üzletágának elnöke október közepén, a dubaji MBBF 2021 technológiai konferencián mutatta be fehér könyvét a zöld 5G-ről az iparágbéli párbeszéd elindítására.

A dokumentumból kiderül például az is, hogy 8 százalékkal több a mobilhálózatok egy gigabyte-ra eső energiafogyasztása, amikor 20 Mbps letöltési sebességet biztosítanak, mint amikor fele olyan gyors a net. 

A Huawei fehér könyve szerint több úton érdemes elindulni a fenntarthatóbb hálózatok irányába, melyek közül talán a legfontosabb az egyszerűsítés, azaz a mennyiség és a méret csökkentése.

Az Ericsson is kiadott egy dokumentumot, amelyben négy alapelvet fektettek le az 5G környezetbarát működtetéséről: fontos a hálózat hardveres modernizációja, az energiatakarékos szoftverekre való átállás, az 5G-hálózatok precíz kiépítése, valamint a mesterséges intelligencia adta előnyök kihasználása az infrastruktúra működtetésében.

A svéd gyártó szerint ráadásul ezek érvényesítése a szolgáltatók költségeit is csökkenti, és a hálózati forgalom hatékonyabb kezelését is segítheti.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam