2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai gazdaság zöldítése tengernyi feladattal jár

A tengeri szállítás az európai gazdaság nélkülözhetetlen része. Ugyanakkor az ágazatban zajló tevékenységek hatással vannak a környezetre, az éghajlatra, valamint az uniós polgárok egészségére és jóllétére is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség közös jelentésben tárta fel az ágazat kihívásait és a lehetséges megoldásokat.

Az európai tengeri szállításról szóló környezetvédelmi jelentés az első európai szintű jelentés a tengerhasznosítási ágazattal kapcsolatban, amelynek döntő szerepe van a nemzetközi kereskedelemben, a gazdaságunkban és az emberek mindennapi igényeinek kielégítésében – mondta el a dokumentumról Stéphane Isoard, az EEA víz- és tengerügyi csoportvezetője.

A problémákat ismertetve a szakértő aláhúzta:

A hajók számottevő mennyiségű üvegházhatású gázt, légszennyező anyagot és víz alatti zajt bocsátanak ki, emellett aggodalomra ad okot a nem őshonos fajok terjedése és a vízszennyezés.

A körültekintő szabályozás hiányában ezek a problémák csak fokozódnának, hiszen az ágazat előreláthatóan jelentősen bővül a következő évtizedekben. Ugyanakkor mivel a világkereskedelem szerves részét képező ágazatról van szó, a nemzetközi partnerségek kialakítása is elengedhetetlen.

Mindent összevetve adott a lehetőség Európa számára, hogy vezető szerepet vállaljon a fenntartható és intelligens tengeri szállítási ágazat kialakításában – hangsúlyozta Stéphane Isoard. A fenntartható tengeri szállítás megteremtését több jogszabályi keret és kezdeményezés is támogatja, ilyen például a szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv, a „FuelEU” tengerészeti kezdeményezés és az integrált tengerpolitika – mutatott rá a csoportvezető.

Az EEA tavaly tette közzé Tengeri üzenetek II. című jelentését, amely teljes körű áttekintést nyújtott az európai tengeri környezet jelenlegi állapotáról, gazdasági hasznosításáról, és az tengeri élővilág jövőjét szavatoló, már ma is elérhető megoldásokról.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: eea.europa.eu
Vissza
Hírfolyam