2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség?

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen 1,5 foknál megállítani a globális felmelegedést, 2050-re minden országnak el kell érnie a nettó zéró kibocsátást. Mit is jelent ez pontosan?

A nettó zéró kibocsátás nem azonos a szénsemlegeséggel, sokan mégis szionimaként használják. Nettó zéró kibocsátásról akkor beszélünk, ha egy ország (város, cég, épület, s a többi) annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit el is nyel.

Ezt több módszerrel teheti meg:

ténylegesen csökkenti a kibocsátását, befektet környezetvédelmi projektekbe, amelyek képesek szén-dioxidot elnyelni a levegőből, illetve karbonkreditet vásárol.

A kifejezésben nagyon fontos a „nettó” szó – vagyis az, hogy nem muszáj tényleges zéró kibocsátásra törekedni, a megmaradó kibocsátást lehet ellensúlyozni: károsanyag-kibocsátást csökkentő technológiák vagy szénelnyelő megoldások támogatásával. Ellentételezéssel nemcsak országok, de iparágak, cégek, sőt, emberek is élhetnek – offsetnek számít ugyanis az is, ha egy repülőút károsanyag-kibocsátását ellensúlyozzuk, vagy ha egy buszútnál engedélyezzük, hogy pár forint többletért a cég kiváltsa az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Ha a nettó zéró kibocsátás elől elvesszük a „nettó” kifejezést, rögtön megváltozik a jelentése: ez már azt mutatja, hogy az adott ország egyáltalán nem bocsát ki káros anyagokat – ez jelenleg nagyon messzi cél.

A nettó zéró emisszió mellett a karbon- vagy szénsemlegességet szokták leggyakrabban emlegetni, ami viszont nem igényel kibocsátáscsökkenést: akkor is szénsemlegesnek nevezhetünk egy országot, ha sok káros anyagot bocsát ki, csak mindet ellentételezi: sőt az ország kibocsátása akár növekedhet is, ha az offset is vele növekszik. A nettó zéró emisszióhoz ugyanakkor elengedhetetlen a kibocsátás csökkentése.

Neked ajánljuk
Lemaradásban vannak a bankok a klímaváltozással kapcsolatos felkészülésben Az 5G nem csak digitális forradalmat, növekvő kibocsátást is jelent Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam