2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szilíciumgyártás is lehet még fenntarthatóbb

Eddig is a világ egyik legtisztább sziliciumgyártója volt az Elkem, de most egy innovatív üzem átadásával új sebességbe kapcsoltak.

Az 1904-ben alapított Elkem ASA Norvégia egyik emblematikus, történelmi, ugyanakkor modern és az innovációt szem előtt tartó cége. Az oslói központból irányított globális cég speciális fémek öntödei és megmunkálási technológiáira fókuszál, működésük legfontosabb területe napjainkban a szilíciumgyártás és megmunkálás – derül ki a Napi.hu cikkéből.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök nemrégiben energia-visszanyerő üzemet nyitott meg Sorfoldban. Ez Elkem 1960-as évek óta működő, elektromos olvasztókemencékkel dolgozó speciális öntödéje mostantól az energiahatékonyságot is hirdeti.

Az új fejlesztéssel ugyanis az üzem a használt elektromos energia 28 százalékát képes megtakarítani.

Az új üzemmel, mely csupán egy lépésnek számít az Elkem éghajlati ütemtervében (2050-re a nettó nulla karbonkibocsátást célozták meg), mintegy 15 ezer norvég háztartás egész éves energiafogyasztását spórolja meg a cégcsoport.

Az Elkem erőművekben végrehajtott egyéb energiahatékonysági és energia-visszanyerő befektetések a számítások szerint cégcsoportszinten évi mintegy 900 GWh energiamennyiség megspórolását teszik lehetővé.

Fotó: Elkem Silicones/Wikimedia Commons/cc by  
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam