2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Növekedési Kötvényprogram a vállalatok zöldülését is segíti

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két éve, 2019. július 1-jén indította el a Növekedési Kötvényprogramot (NKP) azzal a céllal, hogy elősegítse a hazai vállalatok forrásbevonásának diverzifikálását, azaz hogy a vállalati szektor a bankhitelek mellett olyan alternatív finanszírozási módokra is támaszkodjon, mint a kötvénykibocsátás – idézte fel a Figyelő.

A gazdaságpolitikai hetilap cikke rámutat: az NKP elindítását megelőzően a hazai vállalati szféra adósságaiban a bankhitelek domináltak, az olyan alternatív finanszírozási formákhoz, mint a kötvénykibocsátás, a cégeknek szűk köre fért csak hozzá. Az NKP keretrendszerében az MNB hazai székhelyű nem pénzügyi nem közvállalatok és közvállalatok kötvényeit vásárolja: 2021 augusztusának végéig már több mint 60 cég élt a program adta lehetőségekkel.

Az NKP-nak köszönhetően a magyar vállalatikötvény-piac mérete a térség országainak sereghajtói közül mindössze két év alatt a régiós átlag szintjére emelkedett. A program ugyanakkor számos egyéb módon is hozzájárul a hazai cégek versenyképességének növekedéséhez.

Az NKP keretében került sor az első magyarországi zöld vállalati kötvény kibocsátására, amit azóta 10 további értékpapír-sorozat követett – a zöldkötvények érdemben segíthetik kibocsátóik tevékenységének környezetbarátabbá válását.

A zöld vállalati kötvények olyan adósságinstrumentumok, amelyek kibocsátói vállalják, hogy az értékpapírokon keresztül bevont forrást a vonatkozó nemzetközi sztenderdekkel és előírásokkal összhangban kizárólag környezetbarát projektek és eszközök finanszírozására használják fel. Az ilyen értékpapírok tehát fontos szerepet játszhatnak a hazai vállalatok fenntarthatósági célkitűzéseinek elérésében.

2020 augusztusában a magyarországi tőkepiac fontos mérföldköveként az NKP keretében került sor az első hazai zöld vállalati kötvény kibocsátására: az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó CPI Hungary Kft. 30 milliárd forintos összesített névértékben hozott forgalomba a nemzetközi fenntarthatósági kritériumoknak is megfelelő kötvényeket.

A CPI kötvényét azóta 10 további zöld értékpapírsorozat kibocsátása követte az NKP keretében, minek eredményeként a résztvevők mintegy 300 milliárd forintot fordíthatnak fenntarthatósági célokra, mindenekelőtt zöld célú beruházásokra és vállalatfelvásárlásokra.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam