2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem létezik jólét természetrombolás nélkül?

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt 30 évben egyetlen ország sem tudta  a természeti erőforrásokra helyezett túlzott nyomás nélkül kielégíteni a lakosságának alapvető jóléti és szociális szükségleteit.

A Leedsi Egyetem kutatói 148 országot vettek górcső alá. A vizsgált szegény országok többsége az ökológiai fenntarthatóság keretein belül tudott maradni, de közben sokszor jelentősen elmaradt a fejlett országoktól egyes mutatókban – ismertette a The Guardian alapján a Greendex.

Ehhez képest a gazdag országok nem működnek fenntarthatóan, sőt: gyakorta vállalnak a bolygót tovább veszélyeztető intézkedéseket, a népesség jólétének minimális javulásáért is.

A kutatók szerint ennek megváltoztatásához át kell gondolnunk a növekedésorientált gazdasági modelljeinket.

Megállapításaik szerint bár jóval több ország tudja ma biztosítani lakói számára az alapvető szükségleteket, közben erősen nőtt azon nemzetek száma is, melyek a fenntartható szint felett fogyasztják az erőforrásokat.

Emellett aggasztónak tartják, hogy az országok jelentős része még azelőtt elér a túlfogyasztás állapotába, hogy biztosítani tudná polgárai számára a jóléti intézkedések mindegyikét.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam