2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB is felkerült a WWF zöld pénzügyi „térképére”

Októberben jelent meg a World Wide Fund for Nature (WWF) által kialakított interaktív online eszköz, amely összehasonlíthatóvá teszi a pénzügyi szabályozókat, felügyeleteket és jegybankokat annak kapcsán, hogy miként integrálják gyakorlatukba az éghajlati, valamint a tágabb értelemben vett környezeti és társadalmi szempontokat.

A Sustainable Financial Regulation and Central Bank Activities Tracker, röviden SUSREG Tracker nevű eszköz 37 ország – köztük Magyarország – és az Európai Unió pénzügyi szabályozási környezetét értékelte három fenntarthatósági kategóriában: klíma-, környezeti és társadalmi szempontok szerint.

Bár az értékeléshez tételes rangsort nem publikáltak, fontos nemzetközi visszacsatolás, hogy a felügyeleti teljesítmény klímaszempontok szerinti értékelése alapján

a mikroprudenciális felügyelés terén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntarthatósági tevékenysége és klímaváltozáshoz köthető pénzügyi kockázatokkal kapcsolatos intézkedései minősültek a leginkább előrehaladottabbaknak a vizsgált 37 ország intézménye közül.

A monetáris politika témakörében az értékelés pozitívumként emeli ki, hogy az MNB gyakorlatában egyértelműen megjelennek a klíma- és környezeti szempontok is.

A WWF értékelése összességében így nagyon pozitív képet jelez a magyar jegybank fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységéről.

A Magyar Nemzeti Bank épületének részlete a főváros V. kerületében 
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam