2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lemaradásban vannak a bankok a klímaváltozással kapcsolatos felkészülésben

Az Európai Központi Bank klímakockázatokat feltáró jelentésében megvizsgált 112 bank fele nyilatkozott úgy, hogy a klímaváltozás „jelentős” hatással lesz a tevékenységére a következő 3-5 évben, erről azonban nem adtak jelzést – az EKB illetékes igazgatósági tagja szerint valójában elégséges elemzést sem végeztek.

Elvégezte első, a klímaváltozásra való felkészültséget mérő értékelését az Európai Központi Bank, amely több mint hét éve közvetlenül felügyeli az eurózóna jelentősebb bankjait – ismertette a Financial Times alapján a Portfolio.

Mivel egyik bank sem teljesíti egyelőre a felügyelet elvárásait, az Európai Központi Bank „sürgős” lépések megtételére szólította fel a pénzintézeteket.

Az EKB a klímavédelmi stressztesztek elvégzését is hiányolta a bankok részéről, és gyengének találta annak megtervezését is, hogyan alkalmazkodnának üzleti modelljük ellenállóbbá tételével a bankok a klímaváltozáshoz. Ambiciózus és konkrét célokra, határidőkre, mérhető köztes célokra lenne szükség a jövőbeni kitettség csökkentéséhez – hangsúlyozta Frank Elderson, az EKB igazgatósági tagja

Bár a bankok egy része előrelépést tett saját karbonsemlegessége elérése felé, az általuk finanszírozott projektekről ez már sok esetben nem mondható el.

A legnagyobb kockázatot a bankok számára a fenntarthatósági projektekben gyengébbnek számító energiaipari vállalatok és az energiaintenzív szektorok (mint például a légi közlekedés) felé fennálló kitettség jelenti – értékelte az EKB. Az egyéb kockázatok között említi a kevésbé energiahatékony ingatlanok finanszírozását is.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam